GoogleSiteSearch
Pretraživanje - K2
Pretraživanje - Kategorije
Pretraživanje - Sadržaj
Pretraživanje - Izvor vijesti
Pretraživanje - Web linkovi
Select

Pšenica

Latinski - "Triticum aestivum"
Postoje različite vrste pšenica, ovisno o broju kromosoma unutar njihovih stanica.
Nakon riže, pšenica je najšire upotrebljavana žitarica na svijetu.
Integralno zrno pšenice je jedan od najboljih izvora primarnih bjelančevina, a također sadrži i esencijalne minerale (P, Mg, Ca, Fe) i vitamine (provitamin A, vitamine B kompleksa, E, D i K) u značajnim količinama.
Zapravo, svaki dio pšeničnog zrna ima svoje vlastite kvalitete.
Pšenične posije koje dobivamo iz ovojnice razlikuju se od posija ostalog zrnja po tome što su bogate neprobavljivim vlaknima, a sadrže malo masnoća, te mnoge vitamine, naročito iz B skupine. S druge strane, u klici je postotak masnoća puno veći -12%, u njoj se nalaze i znatne količine vitamina E, te šećeri: saharoza i maltoza. Endosperm pšeničnog zrna se sastoji od škrobnih zrnaca i bjelančevina, i upravo sastav tih bjelančevina je najvažniji kod određivanja pekarske kvalitete pšeničnog brašna.
Iz svega ovoga vidi se kako intergalno zrno pšenice ima izuzetnu prehrambenu vrijednost.

Pročitano 1939 puta Posljednja izmjena: Petak, 21 Studeni 2014 10:30
Više u ovoj kategoriji: « Zob Ječam »