Ponedjeljak, 03 Siječanj 2011 12:45

Žitarice - funkcionalna hrana

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

Dobar imunitet je zdravlje probavnog trakta
Namirnice bogate prehrambenim vlaknima povećavaju pokretljivost probavnog trakta, a povećana pokretljivost osigurava dobru okolinu za dobre bakterije, a istovremeno omogućava brže uklanjanje bakterija koje nemaju povoljno djelovanje na zdravlje crijeva. Vlakna također vežu određene toksine, primjerice sekundarne žučne kiseline, i uklanjaju ih iz crijeva. Zob pomaže i u ublažavanju iritacija u probavnom traktu. Vlakna sadržana u zobi stvaraju voluminoznu stolicu koja se zahvaljujući tome lakše i brže izlučuje iz crijeva te tako skraćuje vrijeme utjecaja stolice na osjetljivo tkivo crijeva i smanjuje izlaganje crijeva raznolikim iritacijama. Mogućnost pojave raka crijeva također se može bitno reducirati svakodnevnom konzumacijom zobi, ali i od ostalih vrsta raka jer štiti crijeva, a ona su ishodište dobrog imuniteta. Zob pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi. Zob također prevenira retenciju (zadržavanje) ekcesivnih tekućina i pomaže probavi općenito.
Žitarice i glukoza u krvi (visok šećer)
Dijabetes tipa 2
Studija provedena na Harvardu pokazala je da samo jedan obrok cjelovitih žitarica dnevno, vodi ka smanjenju rizika od dijabetesa za 34%. Ovo je vjerojatno rezultat spore razgradnje cjelovitih žitarica u organizmu.
ß-GLUKAN
Topljiva prehrambena vlakna
Podvrsta pektina
Topljiva beta-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.
KAKO SE PROCES UISTINU ODVIJA?
Topljiva vlakna u tankom crijevu s hranom stvaraju vrlo viskoznu tekućinu poput gela.
Visoka viskoznost odgovorna je za odgođenu apsorpciju glukoze u crijevima i reducira razinu glukoze, nakon obroka, kod dijabetičara.
Ta visoka viskoznost također pomaže i kod smanjenja serumskog kolesterola i razine triglicerida, kao i kod povećanja razine HDL (High Density lipoproteins).
Žitarice i probiotički napitci (jogurti, sokovi s dodatkom probiotičkih bakterija)

Žitarice i kolesterol
Smanjenje razine kolesterola u krvi
Koronarna bolest srca
Vlakna žitarica i njihovih proizvoda čini se imaju jači utjecaj na prevenciju srčanih bolesti i bolesti krvnih žila nego vlakna voća i povrća. Osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice čak su 30 % manje rizične na razvoj različitih srčanih bolesti. Redovito konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje i razinu kolesterola u krvi.
Mehanizam djelovanja
Topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.
Količina topljivih vlakana koja bi se dnevno trebala unositi u organizam da bi se postigao takav pad iznosi 3 g na dan, 0.75 g po porciji
Američka FDA (Food and Drug Administration) dozvolila je proizvođačima da na proizvode cjelovitih žitarica stave tvrdnje kako ovi proizvodi mogu prevenirati neke srčane bolesti i razvoj nekih oblika raka objavljeno je na stranicama Vitamini.hr.
Žitarice i pretilost
Namirnice bogate prehrambenim vlaknima dobar su izbor svakoga tko želi izgubiti na tjelesnoj masi. Ove namirnice sporije se razgrađuju u organizmu, a rezultat je duži osjećaj sitosti, što je u suprotnosti sa prejedanjem, čestim uzokom pretilosti. Također, ove namirnice nemaju previsoku energetsku vrijednost, te tako utječu na smanjenje cjelokupnog kalorijskog unosa.
Žitarice i rak
Cjelovite žitarice mogu reducirati rizik različitiih vrsta raka, primjerice raka kolona, želuca, probavnog sustava, žučnog mjehura, mjehura, bubrega i dojke. Zaštitno djelovanje cjelovitih žitarica najbolje je kada se konzumiraju 3-4 puta tjedno. Jedna norveška studija pokazala je da osobe koje konzumiraju najveće količine cjelovitih žitarica imaju za 21% manju smrtnost od raka i za 23% manju smrtnost od srčanih bolesti, u odnosu na osobe koje ne konzumiraju cjelovite žitarice.
TKO NE SMIJE JESTI NAŠE PROIZVODE
Zašto osobe koje pate od celijakije ne bi trebale konzumirati naše proizvode od kukuruza ili zobi?
U svom mlinu meljemo kukuruz, ali i pšenicu pa stoga u kukuruznom brašnu ili palenti možemo naći gluten u tragovima jer kroz iste linije prolaze obje vrste žitarica. Na žalost, to je teško izbjeći, a znamo da osobama koje pate od celijakije i tragovi glutena mogu škoditi.
Što je CELIJAKIJA?
Celijakija je bolest probavnog sustava kod koje dolazi do oštećenja tankog crijeva (odnosno do oštećenja crijevnih resica koje su smještene na sluznici tankog crijeva) i ometanja u apsorpciji nutrijenata iz hrane, a uzrokovana je preosjetljivošću na gluten (bjelančevina prolamin: u pšenici glijadin, u raži sckolin, u ječmu hordein i u zobi avenin).

Pročitano 5517 puta Posljednja izmjena Utorak, 22 Svi 2018 09:06
© 2018 - 2024 Božjakovina d.d.