Recepti

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:59

Pivski kruh

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • Integralno pšenično brašno BiVita cca 500 g,
  • sol,
  • svježi kvasac,
  • 2,5 dcl piva, po potrebi i više,
  • maslinovo ulje
  • Potrebno je 450-550 g integralnog pšeničnog brašna. Sol po želji. Koristiti malo više od polovice svježeg kvasca (kockica svježeg kvasca iz trgovina). Dakle, kvasac i oko 2,5 dcl vaše najbolje pive pomiješati i ostaviti kraće vrijeme. Dodati brašno i što duže mijesiti tijesto (najbolje u pekaču za kruh), sa maslinovim uljem oblikovati 4 veće kugle ili više manjih posložiti u malo namašćenu posudu, ostaviti da se tijesto dvostruko digne i u pećnicu na 220 °C oko 5-10 minuta, a kasnije oko 20 minuta peći na 180 stupnjeva. Kruh ohladiti. Jedinstven okus, žuta korica i mekana rahla unutrašnjost.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:59

Palačinke s integralnim brašnom

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g Integralnog pšeničnog brašna BiVita
  • 3 žlice šećera
  • 1 1/2 žličica praška za pecivo
  • 1/2 žličice soda bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 300 ml jogurta,
  • 1 žlica ulja,
  • 2 jaja
Vrijeme pripreme: 20 min
U zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, soda bikarbonu i sol.
U drugoj zdjelici zamutite jaja te ih pomiješajte sa jogurtom i uljem. Dodajte u veću zdjelu, te pomiješajte.
Ispecite debele palačinke u tavi.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:58

Zlevanka

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • 2 šalice Palente - kukuruzne krupice BiVita pofuriti šalicom i pol kipuće vode (najmanje sat vremena ranije, a može i preko noći), tako da bude rijetka kaša
  • 1 šalica Integralnog pšeničnog brašna BiVita
  • 1 šalica kukuruznog brašna BiVita
  • 1 šalica krupnih zobenih pahuljica BiVita
  • 2 žličice morske soli i
  • 1 prašak za pecivo,
  • u drugoj posudi sve dobro izmješati, dodati pofurenu krupicu i ponovno dobro izmješati 1 šalica ulja i 1 i pol šalicu ribane buče, par listova blitve (ili par svežnjića špinata, ili zeleni dio jednog poriluka) sitno nasjeckanih, mineralne vode toliko da bude žitko, umješati u smjesu i sve dobro izmiješati, namastiti pleh uljem, posuti brašnom, peći na 200°C oko 40 minuta.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:58

Varivo od ječma

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • 80 g BiVita ječmene kaše
  • 100 g graha
  • 1 glavica crvenog luka
  • 1 mrkva, 1 struk celera,
  • 1 poriluk,
  • 1 vezica peršina,
  • 2 lovorova lista
  • maslinovo ulje,
  • sol.
Operite grah i ostavite ga da odstoji u vodi. Ječam također operite i namočite, a potom ga skuhajte s grahom i lovorom u puno vode, tako da na kraju ne bude suho. Dodajte očišćeno i na komadiće narezano povrće koje ako želite, možete prethodno popržiti na malo ulja. Kuhajte poklopljeno na umjerenoj vatri i kada je ječam kuhan, posolite i začinite sitno nasjeckanim peršinom. Poslužite vruće. Ne zaboravite da vodu u kojoj je bio namočen grah ne treba koristiti za kuhanje.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:57

Ljetni ječam

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • 200 g BiVita ječmene kaše,
  • 3 rajčice
  • 1/2 krastavca,
  • 1 paprika
  • 2 vlasca,
  • 50 g crnih maslina,
  • nekoliko listova svježe metvice (mente),
  • sok 1 limuna,
  • 2 žlice badema,
  • crvena paprika,
  • maslinovo ulje,
  • sol
Oprati, namočiti i skuhati ječam (oko pola sata kuhanja u vreloj vodi). U međuvremenu sve ostalo pripremiti, jer se ječam poslije kuhanja treba ohladiti. Kada se dovoljno ohladio, narezati rajčice na kockice, krastavac i papriku na kriške i pomiješati sve s ječmom u zdjeli za salatu. Ostaviti da odstoji oko pola sata i za to vrijeme krupno narezati masline i listove metvice, usitniti badem i vlasac i iscijediti limun. Na kraju sve pouljiti i posoliti. Sve miješati drvenom žlicom i poslužiti.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:57

Puding od zobenih pahuljica

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
  • 100 g BiVita zobenih pahuljica
  • 1 l jabukova soka,
  • 3 jabuke,
  • 2 žličice grožđica,
  • 2 žličice meda,
  • cimet u prahu,
  • integralne mrvice,
  • pinjoli (po želji),
  • maslinovo ulje,
  • sol.
Kuhajte pahuljice u jabučnom soku na vrlo laganoj vatri desetak minuta i kad ih skinete s vatre, dodajte med, jabuke oguljene i narezane na kriške, grožđice prethodno namočene u mlakoj vodi, prstohvat cimeta i soli.
Sve to ulijte u podmazanu i mrvicama posutu posudu za pečenje, po želji ukrasite pinjolima i pecite u pećnici na 180 stupnjeva oko pola sata.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:53

Zobena kaša (poridž)

Napisao
Ocjena
(1 Glasaj)
SASTOJCI:

Stavite vodu da provre i u nju stavite zobene pahuljice, pažljivo mješajući. Kuhajte 20-ak minuta na umjerenoj vatri, dok se ne stvori prilično gusta masa. Zatim dodajte šljive koje ste prethodno oprali, namočili u vodi da nabubre. Malo posolite i stavite u zdjelu; dodajte ohlađeno vrhnje, lagano promiješajte i poslužite.

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:52

Juha od rajčice sa zobenim pahuljicama

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

Kuhati juhu od rajčice po uobičajenoj recepturi, umjesto tijesta ili riže dodati 2 šake BiVita zobenih pahuljica na 1 litru juhe, 15 minuta prije kraja kuhanja. Nema boljeg okusa!!!

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:51

Kašica za doručak

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

Skuhati BiVita - Pahuljice od triju žitarica u vodi u omjeru 3:1 (voda:pahuljice) na laganoj vatri uz miješanje da se ne zalijepe. Dodati med i naribanu jabukicu. Super kašica za doručak ili užinu.

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:50

Minestrone gusta juha

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)
SASTOJCI:
Propirjati posoljen luk, dodati sjeckanu mrkvu, grašak, može i pokoji cvjetić cvjetače ili malo krumpira na kockice, tikvica i bilo koje povrće po želji, a može samo mrkva i grašak. Kad je sve omekšalo dodati vode kao za juhu, dodati koncentriranu rajčicu ili pelate ili svježu rajčicu. Malo prokuhati i dodati 3 šake BiVita pahuljica od triju žitarica. Ostaviti da odstoji 10-ak minuta.
Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:49

Palenta Bolognese

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

Napraviti umak Bolognese (pirjani luk, mljeveno meso ili piletina na komadiće, umak od rajčice). Skuhati Palentu (kukuruznu krupicu) BiVita na gusto (10 minuta) preliti u posudu za pečenje, zaliti umakom bolognese, te zapeći u pećnici.
Na isti način možete napraviti i Palenta-pizzu, tj. pizza tijesto zamijeniti palentom, preliti u posudu za pečenje, poslagati sastojke za pizzu na površinu i zapeći u pećnici.

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:46

Müsli BiVita

Napisao
Ocjena
(0 Glas(a)ova)

U Müsli BiVita se može dodati i svježeg narezanog voća.
Odličan recept za djecu je pripremiti ga namočenog u toploj bijeloj kavi (cikorija, Bianca) ili kakau.
Može i u mlijeku, ali toplom. Ako se priprema u hladnom mlijeku ili jogurtu potrebno je da pahuljice odstoje barem 15-ak minuta kako bi omekšale. Prema želji dodati med ili smeđi šećer.
Müsli možete primješati u voćnom jogurtu, te ostaviti 1 sat u hladnjaku da bude osvježavajući obrok!

Ponedjeljak, 17 Siječanj 2011 08:43

Tortilje od kukuruznog brašna

Napisao
Ocjena
(2 Glas(a)ova)
SASTOJCI: Umijesiti čvrsto tijesto, podijeliti ga na 16 dijelova, oblikovati kuglice i pokriti vlažnom krpom da se ne osuše. Kuglice prvo izravnati rukama, a zatim staviti u dva sloja masnog papira ili najlona (odnosno staviti u prešsu za tortilje) i rastanjiti dok ne budu 12 - 15 cm u promjeru. Pažljivo oguliti masni papir (ili najlon). Peći na nemasnoj dobro zagrijanoj površini 15 - 20 sekundi. Okrenuti i ispeći s druge strane. Pečene tortilje pokriti kuhinjskom krpom da bi ostale mekane. Tortilje napuniti pirjanim povrćem i mljevenim mesom ili piletinom narezanom na kockice, zamotati kao palačinke i zatvoriti krajeve, zaliti slatkim vrhnjem i zapeći.